Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Milleks maksta pudelivee eest rohkem

14.06.2016
Milleks maksta pudelivee eest rohkem

Millist pudelivee sorti eelistada? Pudelivee brände Eestis on palju - mille poolest Devin erineb? Miks peaksin antud pudelivee eest enam maksma? Need on peamised küsimused, mida Devin tooteesindajad kuulevad. Järgnev artikkel on neile, kes soovivad end paremini vee teemga kurssi viia ning saaksid veenduda, et veel ja veel on suur erinevus.

Kraanivesi vs põhjavesi
Arvestades meie igapäevast veevajadust on selgelt mõeldamatu, et joome vaid pudelivett. See ei ole aus keskkonna ja looduse suhtes. Kui vähegi võimalik tuleks igapäevaselt tarbida kraanivett või veel parem - kaevuvett (põhjavesi) ja looduses leiduvat allikavett. Allikavett peetakse kõige puhtamaks ja seda pole vaja puhastada. Kaevuvee kvaliteeti tuleks lasta muidugi aeg ajalt kontrollida kuid üldiselt kaevuvesi peaks olema samuti juba looduslikult puhas ja tarbimiskõlbulik. Kuid kraanivesi, põhjavesi ja allikavesi on väga mineraalide vaesed veed. Et keha vajab erinevatel põhjustel mineraale siis tuleks aeg-ajalt sammud seada poodi mineraalvee järgi. 

Puhastatud vesi või mineraalvesi? 
Nüüd kui oled pudelivee leti ääres vali hoolega, mille peale raha kulutad. Esmapilgul võib tunduda, et valik on suur ja odavaima pudeli saab kätte juba mõnekümne sendiga. Kuid siinkohal võiks mõelda, et kas mul on seda kraanivett vaja või kui täna pean pudelivee eest raha välja käima, ostaks hoopis mineraalvett? Poeletil olevad pudeldatud veed erinevadki üksteisest just mineraalide sialduse ja pH taseme poolest. Tavatarbijana teeme oma valikuid peamiselt hinna ja vee maitse järgi, kuid ei oska eristada mineraale vees. Kallimad pudeliveed pärinevad tavaliselt mägede või muudest maapõues peituvatest allikatest ning sisaldavad looduslikult kasulikke mineraale. Seega tasuks alati uurida, konkreetse pudelivee päritolu.  

Kuidas teha paremaid otsuseid?
Loomulikult saab otsuse teha hinnast või maitsest lähtuvalt, kuid tegelikult tuleks lugeda erinevate pudelivee etikette. Igal poes müüdaval pudeliveel peab olema kirjas mineraalainete sisaldus. Tuntumad neist on mineraalid nagu naatrium, kaltsium ja magneesium. Lisaks mineraalide tähtsusele võiks tähelepanu pöörata ka vee pH tasemele (aluseline väärtus üle 7 ja happeline alla 7). Lisaks mineraalainete koostisele peab olema tootenimetusest aru saada kas tegemist on mineraalide rohke veega (mineraalvesi) või on tegemist allika või mõne muu joogiveega. Mineraalvesi võib olla nii looduslik (looduslik mineraalvesi) kui tehislik (lisatud mineraalidega vesi). Allikavee all saab tavaliselt müüa ainult looduslikust allikast tulevat vett kuid see on tavaliselt madala mineraalainete sisaldusega vesi. Samas tasub tähelepanu pöörata, et ka mineraalvesi võib olla allikavesi.

Seega kui mineraalide koostise analüüsimisele aega ei taha kulutada, siis nende nimetuste järgi saab esmase info kätte. Teadlikud tarbijad saavad oma päevased vitamiinid ja mineraalid kätte toidust ja joogiveest. Just seepärast soovitatakse valida pudelivesi, mis annab kehale vajaliku annuse mineraale või aitab kehal neutraliseerida üleliigset hapet. Võrreldes kraanivee või mõne muu joogiveega võib mineraal- või allikavesi olla pudelis ikkagi parem valik.

Vee pH
Üha enam räägitakse vee pH-st. Aluselisest veest ja selle imelisest mõjust meie tervisele. Milleks ikkagi pH oluline on? Lühidalt kirjeldades siis näiteks vananedes meie üldine keha pH tase langeb (arstid räägivad keha hapestumisest), muutudes normaalsest (7=neutraalne) happelisemaks (< 7). Liigselt happelises keskkonnas elu aga ei eksisteeri! Jah, näiteks kormoranide väljaheited on väga happelised ja nii on suutnud nad hävitada loodust nii, et järele jääb vaid surnud pinnas ja kuivanud puurootsud. Liigselt happeline inimorganism on paraku samuti elu lõpp. Keha töötab pidevalt, et vere pH-d hoida ideaalis 7,365. Aluselise toidu ja vee tarbimisele tasub tähelepanu pöörata, et hoida enda tervist ja elada pikka täisväärtuslikku elu. Lemmiktoidud nagu näiteks kohv, vein ja suhkrut sisaldavad desserdid on liigselt happelised või tekitavad, lisaks üleliigsetele kaloritele, üleliigseid happeid. Ka suitsetamine, stress ja näiteks liigtihe sportimine (oranismis tekib pidevalt piimhapet) ei aita kehal normaalset pH taset hoida. Aluseline vesi on selles mõttes elu alus. 

Siit ka soovitus, et valige hoolega millele raha kulutate. Sama tähtis kui organismile on roheline kapsas ja värsked marjad, on vesi! Vesi, mida tarbime tegelikult kõigist toiduainetest kõige rohkem, avaldab meie tervisele suuremat mõju kui tänasel päeval veel aimata oskame. Et vältida tulevikus oma pensioni kulutamist ravimitele, püüame täna juba rohkem tähelepanu tervisele pöörata, juues kvaliteetset vett ja süües kvaliteetset toitu! Meie tänased otsused määravad selle, kes oleme homme! 

Devin Eesti